Kindvriendelijke gemeente

Geplaatst door Jeugdraad Wetteren op 11 Jul 2015
Geplaatst in Aankondigingen

Wetteren heeft op 21 oktober 2014 het label ‘kindvriendelijke gemeente’ ontvangen 

Het project ‘kindvriendelijke steden en gemeenten’ is een wereldwijd project, oorspronkelijk opgestart door Unicef. Het project vindt zijn oorsprong een conferentie van Unicef in Istanbul (1996). Hier is de Child Friendly City – beweging ontstaan. Het uitgangspunt is dat het welbevinden van kinderen de barometer is voor een gezonde woonomgeving, een democratische gemeenschap en een goed bestuur.

In 2012 werd dit project door de Vlaamse overheid gelanceerd in Vlaanderen. In 2013 is Wetteren hierin meegestapt. De eerste fase bestond uit een bevraging die is rondgestuurd, naar kinderen, jongeren, sholen, Sociaal huis, alle gemeentelijke diensten, politie, gemeentebestuur,…

Dit project houdt in dat o.a. het schepencollege zich akkoord verklaart met een aantal beleidskeuzes die deze kindvriendelijkheid bewijzen. Dit wordt ondersteund door VVJ (Vereniging voor Vlaamse Jeugddiensten) en dus de Vlaamse overheid.

Het is dus niet vrijblijvend. Er zullen effectief acties gepland worden in de meerjarenplanning en het nodige budget zal voorzien worden in de begroting.

Ignace De Block, jeugdbeleidscoördinator tekende in op dit project om zo op een structurele manier in Wetteren iets in  gang te zetten rond dit thema. Dit project wordt gesteund door zoveel mogelijk personen/niveau's (schepenen, burgemeester, gemeenteraad, gemeentelijke diensten, middenveldorganisaties en jongeren zelf).

Wetteren heeft als een van de eerste Vlaamse steden en gemeenten het label 'kindvriendelijke gemeente' ontvangen.

Er werden 3 prioriteiten ‘gekozen’

  • jeugd en ruimte met de jaarlijkse herinrichting van een speel/-sportterrein met o.a. Overbeke, Diepenboek, Stadstuin
  • jeugd en communicatie met o.a. de nieuwe website
  • Jeugd en welzijn in samenwerking met diverse partners als Habbekrats en JAC Wetteren.